Фиеста Травел ЕООД
София, Бул. България 111 1000

за информация и резервации

+359 2 9359999

service@fiestatravel.bg

Шри Ланка

Шри Ланка, която Марко Поло нарича "най-красивият остров за своите размери", смайва с уникалните си забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо. Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата. 

Шри Ланка е малко парче земя – 65 хил.кв.км земя, но въпреки ограничените си размери островът предлага безкрайно разнообразие от природни забележителности пътешественикът ще остане изумен от кристалночистите плажове  по крайбрежието. И най-вече от девствените бели плажове на Тринкомалее – те станаха достъпни за западните  туристи съвсем неотдавна. Трудно е да си представи човек по-диво място за сърф и леководолазни спортове. Съвсем наблизо са гъстите гори и национални паркове Гал Оя, Лахугала, Вилпау, Бундалу, необезпокояваните царства на леопардите и на стадата диви слонове.  И безкрайните плантации с чай и екзотични подправки. Шри Ланка има невероятно културно наследство. В централната част на страната са запазени паметниците на нейното минало архитектурно величие.  

Ден 1 (вечеря) пристигане в Коломбо около 15:10
Трансфер от летище Коломбо до хотел Cinnamon Grand (5*) или подобен. 

Ден 2 (закуска, обяд, вечеря)
Градски тур на Коломбо – Като много от столичните градове в развиващите се държави, Коломбо често променя своя облик. Днес небостъргачи се издигат там, където е имало стари сгради. На места в града се е запазил чарът на отминалите времена. Например има стогодишна часовникова кула и няколко британски колониални сгради. Други забележителности са базара Pettah, където можете да се пазарите, индуиски и будиски храмове, площадът на независимостта, Galle Face Green, Haber и резиденцията, където можете да видите прекрасни домове, демонстриращи охолство.
След това заминавате до Pinnawela и за посещение на сиропиталището за слонове в Pinnawela.Pinnawela – приблизително на 90 км от Коломбо, където сиропиталището е открито през 1975г., за да приюти изоставените и наранени слонове. Броят на слоновете е нараснал в резултат на бебетата слонове, които пристигат от много райони и на бебетата питомни слонове. Най-подходящото време за посещение е по време на хранене на слоновете от 09:30 до 10:00 часа и от 13:30 до 14:00 часа, както и по време на къпането от 10:00 до 10:30 и от 14:00 до 14:30, когато слоновете са близко до реката.
Обяд в Pinnawela в местен ресторант.
Отпътуване за Habarana.
Вечеря и нощувка в хотел Cinnamon Habarana (5*) или подобен. 

Ден 3 (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътуване за Sigiriya и изкачване до крепостта в скалите Sigiriya.
Sigiriya - Крал Kassapa (477-495), който променя столицата от  Anuradhapura в Sigiriya построява крепост около града върху скала с височина 500 фута, с всички необходими съоръжения.
Дворецът е обграден от външен и вътрешен ров и стена, а някои от неговите атракции са градините, огледална стена, светли и тъмни стенописи, покриващи западната стена и красиво стълбище през тяло на лъв.
Скалистата градина се състои от пещери, където будиста Bhikkus е живял и медитирал. След управлението на Kassapa, Sigiriya е била върната на  Bhikkus.
Мнозина смятат Сигирия или Лъвската скала за осмото чудо на света. Обитавана от 5 век пр. н.е., Сигирия е първият планински манастир. След идването на власт на Касапа, Лъвската скала е превърната в крепост и кралски палат. Най-внушителната особеност на скалната крепост била издяланата в нея фигура на седнал лъв между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, отвеждаща към двореца. Според надписите, които има на стената, тази стълба представлявала гигантска фигура, която величествено се извисявала срещу гранитната скала. Днес от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е била част от стълбата. Сигирия трябвало да функционира като "райско убежище" на Касапа в случай, че неговият брат се завърнел и потърсел правата си за трона. Но човек не може да избяга от съдбата си и Касапа получил своето наказание за това, че посегнал на живота на баща си, за да стане крал. След като брат му Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил. След смъртта му Сигирия отново била превърната в манастир и много от красивите фрески по стените, изобразяващи "райски девици" били изтрити, за да не смущават медитацията на монасите. Напълно запазени са обаче чудните градини, които водят към крепостта, както и руините на двореца. Интересна находка е Огледалната стена- термин, който е опит да бъде преведена фразата "Kat Bitha" , която са използвали древните писатели и която означавала стена, която огражда пътеката или пасажа, който води към лъвската стълба. Според стенните писания, които има в Сигирия, варовиковата облицовка на тази стена била толкова старателно шлифована, че отразявала рисунките от отсрещната стена. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи.
Следобедна разходка за 2-3 часа в село Habarana.
Обиколката включва разходка в типично село със сух климат, с оризови полета, както и участие в традиционния живот на жителите. Насладете се на пресни кокосови орехи директно от кокосовото дърво; качете се на традиционна каруца, водена от биволи или на катамаран, за да наблюдавате прекрасния пейзаж на езерото Hiriwadunna.
Вечеря и нощувка в хотел Cinnamon Habarana (5*) или подобен. 

Ден 4 (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътувате за посещение на Kandy и градините с подправки.
Посещение на градините за подправки в Matale и разглеждане на плантациите от канела, кардамон, чушки и др. От тук можете да си закупите различни подправки.
Следобеден градски тур на Kandy, включващ посещение до горното езеро Drive, пазарния площад, арт и занаятчийски центрове и храна на свещените  зъбни реликви (Temple of the Sacred Tooth Relic).
Kandy – Последната останала твърдина на кралете Sinhalese, която накрая е била завоювана от британците през 1815г. Kandy е пример за будиското влияние в Шри Ланка днес. Храмовите светилища и манастири поддържат будиските традиции живи.
Храма на свещените  зъбни реликви (Temple of the Sacred Tooth Relic)
След 4-ти век, когато зъбите на Буда са били пренесени в Шри Ланка, скрити от грешните ръце в косите на Оризонската принцеса, реликвите са запазили своята репутация и свещеност в Шри Ланка и сред будиския свят. Счита се, че те са най-ценното притежание на Шри Ланка.
Вечерно наблюдаване на културно шоу, показващо разнообразни танци от Шри Ланка.
Вечеря и нощувка в Cinnamon Citadel (4*), Kandy или подобен. 

Ден 5 (закуска, обяд, вечеря)
След закуска посещение на Кралската ботаническа градина в Peradeniya.
Кралската ботаническа градина - 147 акра, чието засаждане е започнало през 1374г. като градина на кралете на Kandy. В нея има повече от 5000 видове растения. Някои са редки и ендимични тропически растения. Популярни за туристите са градината с подправките и къщата на орхидеите.
Обяд в Kandy в местен ресторант.
Посещение на студио за скъпоценни камъни & визуални изкуства & занаяти.
Вечеря и нощувка в Cinnamon Citadel (4*), Kandy или подобен. 

Ден 6 (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътуване до Nuwara Eliya.
Nuwara Eliya – отдалечен на 180 км от Коломбо, 6200 фута надморска височина. През 1826г. британци конструират път над хълма върху Ramboda Pass и станция за кавалерийска войска. На мястото се установил Сър Samuel Baker, който довел със себе си хрътки, коне, добитък, овце и създал типична английска ферма тук. Различни видове цветя и зеленчуци от Англия били пренесени.
Обяд по път в местен ресторант.
Посещение на чаена плантация и чаена фабрика.
Вечеря и нощувка в Grand Hotel (4*), Nuwara Eliya или подобен. 

Ден 7 (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътуване до Yala.
Също можете да разгледате спиращите дъха флора и фауна, водопади по време на пътуване.
Обяд в местен ресторант.
Следобедно сафари до Национален парк Yala. Национален парк Yala е изключително важен по отношение на биоразнообразието в южната част на Шри Ланка.
Популярният резерват има повече от 400 диви слонове, които е относително лесно да бъдат забелязани свободни в техния хабитат. В Yala също така има и около дузина леопарди, въпреки че за да видите тези нощни същества ви е необходим  късмет. Националния парк приютява множество крокодили, златни чакали, водни бикове, сиви маймуни сред останалите животни. Парковата площ привлича също специфични видове птици като орели, ястреби и обитатели на блатата като рибарчета, щъркели.
Вечеря и нощувка в хотел Jetwing Yala (4*), Yala или подобен 

Ден 8 (закуска, обяд)
След закуска отпътуване за Коломбо.
По пътя посещение на Galle. Форт Гале е добавен към Списъка с културното и историческото богатство на ЮНЕСКО заради внушителната си историческа и културна стойност. Това е една от най-добре запазените колониални крепости в страната. Първоначално е построена от португалците, а по-късно през 17 век е модифицирана от холандците. Намира на южния бряг на Шри Ланка в град Гале. 400 години след създаването си, тя продължава да изглежда в перфектно състояние и почти като нова, благодарение на реконструкцията, направена от Археологическия департамент на Шри Ланка. Днес сериозни ремонтни дейности вътре в крепостта не се допускат, въпреки че много от семействата, които притежават отделни участъци в пределите на крепостта, имат желанието да я превърнат в едно от модерните чудеса на света. Любопитен факт е, че Форт Гале оцелява след земетресението в Индийския океан от 26 декември 2004 г, което разрушава град Гале.
Обяд в местен ресторант.